Els estats i l'organització política (II)


Els estats es relacionen entre ells de manera amigable (diplomàcia, comerç, intercanvis culturals...) o de manera no amigable (espionatge i guerra per exemple). Per intentar resoldre conflictes de la millor manera possible es van crear el dret internacional i algunes organitzacions internacionals o suopraestatals.

Després de la I i la II Guerra Mundial es van crear algunes institucions interestatals com l'ONU per evitar conflictes entre els estats, aquesta és l'organització que agrupa més estats del món. També s'han creat altres òrgans que s'encarreguen de relacions territorials com l'Organització d'Estats Americans, la Unió Africana, la Lliga àrab, altres que s'encarreguen de relacions econòmiques com l'OPEP o l'EFTA i altres que es dediquen a la guerra o als afers militars com l'OTAN.

L'ONU va ser creada perquè mai més es tornessin a donar conflictes com els que van arrasar Europa al segle XX. Els seus objectius eren mantenir la pau, defensar els drets humans, treballar en la cooperació internacional i el desenvolupament sostenible. L'ONU integra 193 estats i intervé a través d'una complexa organització d'institucions i agències que hem vist a classe amb aquesta presentació.

Hem vist però que l'ONU té algunes dificultats importants per al desenvolupament de les seves tasques i objectius, especialment pel fet de no tenir finançament ni exèrcit propi i pel dret de veto que algunes estats exerceixen en el Consell de Seguretat. Això provoca que sovint els Drets Humans, aprovats en una Carta el 1948 per aquesta organització, siguin vulnerats.


Aquí en podeu veure 2 exemples a les notícies d'actualitat que parlen sobre aquestes coses (1 i 2).

Una altra de les organitzacions internacionals que hem vist és la Unió Europea que es va crear en fusionar diverses entitats sorgides en l'Europa de postguerra. Aquesta organització agrupa 28 estats (el Regne Unit està a punt de sortir-ne, però amb el que s'ha anomenat Brexit). La UE té també un complex entramant organitzatiu que hem vist amb aquesta presentació a classe.

A més també hem treballat a través d'activitats a classe la comparació d'estats centralitzats i descentralitzats i algunes qüestions de geografia política en general.


Comentaris