Economia i Globalització (II). EL procés de globalització

Nosaltres vivim en un sistema econòmic concret, el capitalisme o (economia de mercat). Aquest sistema econòmic aparegut a l'Edat moderna i desenvolupat els segles XIX i XX arriba al seu punt àlgid a principis dels segle XXI amb l'anomenada Globalització.

La globalització és el procés d'expansió mundial del capitalisme en un moment en el qual les tecnologies i les xarxes de transport i comunicacions ho han fet possible. Un procés de liberalització econòmica que permet moure capitals i mercaderies arreu del món, però que no sempre permet que les persones es moguin.

El procés de globalització segueix transformant el món a una velocitat vertiginosa, però també genera un seguit de problemes que li són propis. Els principals problemes de la globalització són la gran desigualtat social i econòmica (entre països i dins dels estats), els impactes mediambientals i la pèrdua de sobirania dels estats en favor de grans empreses multinacionals.

Una contradicció que vam veure a classe és que segons la filosofia del neoliberalisme els mercats s'autoregulen, però en canvi calen una gran quantitat d'organismes internacionals per assegurar el seu funcionament. El G8, el G20, l'FMI, el Banc Mundial, l'OMC... La pàgina 150 del llibre us en feia una breu relació.

Serà capaç la globalització de fer front a aquest reptes? O no pot superar-los perquè són el que la fan possible? Això ha generat diverses visions d'aquest fenomen, algunes de favorables (com el neoliberalisme) i d'altres de molt contràries (els moviments antiglobalització).

Aquí teniu una presentació que hem fet servir a classe.

Recordeu els principals aspectes que l'Arcadi Oliveres ens va comentar a la xerrada del dia 31.



Comentaris